Založ si blog

Korupcia

BLOG, NÁZOR ČI ÚVAHA Korupcia je na Slovensku dlhodobým problémom. Je to problém nekončiaci, ktorý prežil komunistický režim, prechodné obdobie rozdelenia ČSSR a pokračuje celým obdobím samostatného Slovenska. Jediné, čo sa na korupcii zmenilo, je jej model, ale podstata je rovnaká. Vždy je to nejaká neoprávnená výhoda či už finančná, alebo právna pre „nášho človeka“.Ľudia od čias komunizmu majú vžité, že korupcia tu je. V podstate vedia že je to zlé ,ale nedá sa s tým nič robiť, tak sa s tým naučili žiť. Niekomu to prináša výhody, niektorí to tolerujú, lebo sa ich to netýka a tým čo to škodí, sa buď podvolia, lebo nemajú na výber, alebo bojujú- niekedy až proti veterným mlynom aby dosiahli spravodlivosť.

ČO S TÝM…?PO PRVÉ: Štát dokáže byť tvrdo represívny, keď mu ide o vlastné záujmy. Hlavne finančné postihy voči občanovi – po novom, keď máte dlh na daniach, zoberú vám vodičský preukaz. Teraz ten istý princíp na úradné a výkonné zložky štátu, keď ide o práva OBČANA. Dôjde k trestnému činu: ako donútiť vyšetrovateľov, aby konali, aby spis neležal 3 mesiace na stole len tak a nič s ním nerobili? Lebo sa to niekomu hodí! Prieťahy v súdnych konaniach – aby netrvali 3 roky a pod. Systém odmeňovania za výkony, systém sankcii, keď nekonajú, alebo konajú zle. Povinnosť preukazovať postupy, aby musel obhájiť svoje konanie či nekonanie v danej veci.

PO DRUHÉ: Ďalší veľký problém je RODINKÁRSTVO, čo sa ukazuje aj regionálne, aj celoštátne. KOČNEROVA TREEMA, JANKOVSKÁ, CVIKOVÁ, HAITOVÁ a ďalší.Súdy aj prokuratúra – všetci vyštudovaní právnici – poznajú sa buď zo štúdií, praxe, alebo pracovného prostredia.Zaviesť systém číslovania pri konaniach – automat –, ktorý prideľuje čísla spisov na jednanie náhodne. Možnosť známosti to úplne nezruší, ale účinne to obmedzí. Systém služieb – sudca v konaní z iného kraja, aby sa obmedzil dosah známostí či rodinných väzieb.

PO TRETIE: Úplatok za výhodu – štát nastavil systém pre korupciu, účinne legalizoval agentúry na príspevky od EU a sťažil byrokraciu okolo ich prideľovania tak, že človek musí byť minimálne právnik, aby sa v nich vedel orientovať, nie to ešte správne vypísať. A agentúry Vám spravidla zoberú 25 % z vybaveného príspevku. Vytvoriť štátny úrad, ktorý bude pomáhať občanovi za minimálne poplatky alebo zjednodušiť byrokratický aparát, čím sa agentúry stanú bezpredmetnými a financie určené na tú či onú činnosť budú v plnej miere použité na daný projekt, a nie niekomu na vilu…

PO ŠTVRTÉ: Systém oznamovania korupcie. Korupčne nastavený človek, ako aj celý systém, viac bráni vinníka ako poškodeného či ohlasovateľa. Výsledok – smrť mladého novinára a jeho snúbenice. Očistiť úrady vyšetrovacie aj inšpekčné a dať im väčšie represívne možnosti, aby sa polícia či prokuratúra nebála konať, a zároveň chránila dotyčnú osobu. Systém represie je najúčinnejší, všetci sa boja o svoj plat či postavenie. Rozšíriť výbavu polície technicky na úroveň vyspelých krajín a uľahčiť im dokazovanie skutkov.

PO PIATE: Chronicky známy prípad Gorila – nie nejdem tu písať o populizme. Skôr je na tom zaujímavé iné – policajt, čo žiadal odpočúvanie bytu na Vazovovej ulici, žiadal odpočúvanie kvôli zločinu pašovania len preto, že vedel, že ak by chcel odpočúvať Haščáka, Fica a spol. kvôli korupcii vo vysokých kruhoch, povolenie by nedostal a do večera by to zodpovední vedeli. Ale to ich nezbavuje viny tvrdením, že dôkaz je nelegálne získaný. Je jedno, aký trestný čin opisuje záznam, ale opisuje či zrušiť nezákonnosť takýchto dôkazov. Ani vražda neprestane byť vražda, keď je niekto odpočúvaný kvôli drogám. Jediné, čo sa urobí, je prekvalifikovanie skutku.

PO ŠIESTE: Predražené tendre – príklad Mýtny tender, firma SKYTOLL sa ohrádza, že v tej dobe to bola najmodernejšia technológia a atď., pritom to bolo 2 x drahšie ako v Čechách, ale nikde som nepočul pripomienku, že Česi majú 2 x väčšiu rozlohu a 2 x väčšiu sieť ciest, čiže ten tender nebol predražený 2 x, ale 4 x. Čo s tým? Všetky tendre verejné s možnosťou pripomienkovať ich.Žiadne tajné dodatky na nejakú akože výhodu, aby sa nedala umelo navyšovať cena. Porovnávať obdobné projekty s inými štátmi, aby cena bola relevantná danému projektu. Ak to nejaký úradník napriek tomu, že nebude splnená podmienka poruší, odsúdiť za podvod. Hmotná zodpovednosť politikov, aby nad protištátnym konaním visela hrozba VYSOKÉHO trestu, a nie beztrestnosť ako doteraz. Samozrejme, hmotná zodpovednosť politikov, ako ju má bežný občan vo vzťahu k svojmu zamestnávateľovi, politik je náš zamestnanec, je platený z našich daní, mal by pracovať v prospech občana a nie naopak, tak by sa mal zodpovedať taktiež z trestného činu.Súdiť všetky tieto zločiny v 3 odseku ako vraždy, aby padali tresty bez možnosti podmienky a len v 3 NVS v Ilave, Leopoldove –, aby ich to odrádzalo od páchania takýchto činov.

PO SIEDME: EXTRÉMIZMUZPoukazovaním na Kotlebu a ĽSNS ich neoslabíme. Neustále kauzy vládnucej garnitúry a dlhodobo zvyšujúce sa znechutenie národa im nahráva ešte viac. Robia z nich martýrov, ktorým ubližujú a oni chcú len dobre. Ignorovať ich ako stranu. Za 4 roky v parlamente nenavrhli ani jeden protikorupčný zákon a ani nepoukázali na žiadnu kauzu. Maximálne chceli tabuľkovo preukazovať pôvod Slovana. Ale ťažko postihovať každého jedného člena, čo sa previní proti zákonom. Neonacistická symbolika, používanie svastiky, pozdrav „Na stráž!“ – je toho viac než dosť. Rozšíriť kurikulum v súvislosti s dejinami II. svetovej vojny v rámci školstva. Rozšíriť interaktívno-komunikatívnu výuku a dbať na to, aby žiaci začali kriticky rozmýšľať o čom bol nacizmus a aký dopad mal na celý svet –, aby si uvedomovali súvislosti, čo v dlhodobom horizonte prinesie, že neonacistické hnutia alebo strany nebudú mať zástupy mladých podporovateľov. Toto sú 2 najväčšie problémy súčasného Slovenska, ktoré dokázal najprv Mečiar a postupne všetky vlády po ňom vyšperkovať do geniality im vlastnej. Lenže nemôžeme občania plakať, že sa tu nič nezmení, musíme ukázať, že to vieme zmeniť. Toto je súhrn postrehov a osobných skúsenosti + niekoľko návrhov, ako to napraviť.

Autor: Robotník , obyčajný človek Branislav Hronec

Politika rovnosti:

12.04.2024

Názov článku je Sen ideálneho štátu ,v slovenskom ponímaní je to to, v čom sú si naši politici rovný . Rovnosť slovenskej politickej scény je v jednom jedinom: KLAMSTVO. Rozmeňme si to na drobné . Posledné voľby mi pomohli presne pomenovať slovenské voľby a ich možnosti . VOLIŤ TOHO ČI ONOHO, JE AKO SA ROZHODNÚŤ ČI SI DOM PODPÁLIM,ALEBO VYTOPÍM . LEPŠIA VOĽBA [...]

Polarizácia spoločnosti.

13.11.2023

Súčasný stav spoločnosti a politiky je spojený s nenávisťou . (Lebo Fico , Lebo Matovič , Lebo Čaputová) . Každý hľadá vinníka našej biedy, každý hľadá verejného nepriateľa číslo jeden, na koho zvalí všetko zlé . Politici to využívajú nato, aby v prvom rade skryli svoju neschopnosť riešiť problémy nášho štátu a občanov samotných . Aby sa dostali k bezbrehej [...]

Nedostatok pracovnej sily

10.11.2023

Nedostatok pracovnej sily: Zväz zamestnávateľov Slovenska žiada okamžité uvoľnenie pracovnej politiky a žiada okamžite 300 tisíc kvalifikovaných výrobných pracovníkov z tretích krajín ( strojárstvo , stavebníctvo , automotive a atď. ) Štát dlhodobo sníva, že sa vrátia Slováci zo zahraničia . Tento sen má niekoľko trhlín . Po prvé:len hovoriť o tom,ich nevráti,treba [...]

Handlová, atentátnik, streľba, Fico

Parlament zmĺkol, zakázali návštevy. Paralyzovaný môže byť až do júna, pripustil Žiga. Fica označil za kamaráta

16.05.2024 08:00

Žiga si vie predstaviť, že sa body programu z aktuálnej schôdze presunú na jún.

SR Handlová vláda výjazdové rokovanie streľba Fico TNX

Smerujeme po atentáte na Fica k občianskej vojne? Ovplyvniť to môže aj on sám

16.05.2024 06:05

Atentátnik, napriek slovám na uniknutom videu z polície, liberál rozhodne nie je.

Robert Fico, Robert Kaliňák

Atentát na Fica: Je to útok, ktorý zmení Slovensko. Kaliňák bol zlomený, koalícia chce pokoj, no ukazuje na vinníkov

16.05.2024 06:00

Fico bol krátko po jedenástej po operácii a v stabilizovanom stave. Koalícia hovorila o mieri a vyzývala na pokoj, no paradoxne ako prvá ukazovala na vinníkov.

APTOPIX Russia Ukraine War Kharkiv Attacks

List z Charkova: Na balkóne mám ideálne miesto pre guľomet

16.05.2024 06:00

Boje na predmestiach pokračujú neustále, je ich počuť, aspoň v našej štvrti Saltovka. Ako vravievame: búchajú.

branislavhronec

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6254x
Priemerná čítanosť článkov: 1564x

Autor blogu

Kategórie