Založ si blog

Nedostatok pracovnej sily

Nedostatok pracovnej sily:

Zväz zamestnávateľov Slovenska žiada okamžité uvoľnenie pracovnej politiky a žiada okamžite 300 tisíc kvalifikovaných výrobných pracovníkov z tretích krajín ( strojárstvo , stavebníctvo , automotive a atď. )

Štát dlhodobo sníva, že sa vrátia Slováci zo zahraničia .

Tento sen má niekoľko trhlín .

Po prvé:len hovoriť o tom,ich nevráti,treba im dať nejaké dôvody na návrat.

Po druhé:platové podmienky na západe sú neporovnateľné a väčšinou aj kvalita pracovného prostredia lepšia (vlastná skúsenosť).

Po tretie: čím dlhšie sú v zahraničí, tým menšia šanca ,že sa vrátia, zakorenený človek nemá dôvod na návrat.

Sociálna politika štátu vytvára dlhodobo skupinu ľudí dlhodobo nezamestnaných . Momentálne je nezamestnaných 157 800 .

Ak by napríklad štát naviazal prídavky na deti na odvody, človek by mal motiváciu sa zamestnať . Malo by to dva okamžité bonusy : možno by štátu odvádzal menšie odvody, lebo by ich dostával vo výplate,ale priemer by dorovnal počet novozamestnaných, čiže štát by neutrpel finančnú stratu . Druhý bonus: ušetrené peniaze zo sociálneho systému, to by boli peniaze pre štát .

Na Slovensku je 84000 dlhodobo neobsadených pracovných miest a tento trend sa bude prehlbovať odchodmi do dôchodku ,do zahraničia a pod .

Štát plače nad ( falošnou živnosťou ) živnostník , ktorý fakturuje len jednej firme . Väčšinou platí minimálne odvody a neprispieva do systému toľko ako zamestnanec , ale aspoň nie je záťaž pre sociálny systém.

Strašia, že bude mať minimálny dôchodok a podobne, ale kto ich o 20 rokov vyrobí: Husákové deti postupne odchádzajú do dôchodku a náhrada nie je . Populácia dlhodobo starne, ľudia rozmýšľajú či uživia dôstojne jedno dieťa či dve,aby im dali budúcnosť akú si zaslúžia a dožívame sa vyššieho veku.

Ani ja nedúfam, že dostanem dôchodok ,ak nepríde Arabela s čarovným prsteňom a nevyrieši problémy tohto sociálneho systému .

Za ďalšie štát by sa mal venovať školstvu,aby mal kto robiť.Pred 15 rokmi som nastupoval do strojárstva ako mladý sopliak a učil som sa od starších chlapov, ktorí sú už po väčšine na dôchodku . Sú to nenahraditeľné vedomosti a skúsenosti, ktoré nám odovzdali, ale keďže učňov dlhodobo nie je, reťaz vedomostí sa postupne pretrhne , pretože ich nebude komu odovzdať. Výhoda,na ktorej sa postavila Slovenská ekonomika (odborná pracovná sila) sa postupne stráca.

Ak máš hlavu, uč sa, buď inžinier ,filozof a atď .

Lenže trend je, že manuálne profesie chýbajú a chýbajú aj žiaci ,ktorí by sa ich učili . A to je ďalšia rana pre náš pracovný trh.

Dlhodobo máme jednu z najvyšších nezamestnanosti vo veku 19 – 24 rokov . Školy produkujú kvantum maturantov bez vízie sa zamestnať v manuálnom odbore .

Štát nemá peniaze na nič iné. Ďalej sa bude len špekulovať ako vytiahne peniaze od pracujúcich, cez priame dane, druhotné zdanenie firiem, či bánk , ktoré to okamžite prenesú do poplatkov a cien produktov . Pracujúci človek je zaťažovaný vyššími daňami ,odvodmi , infláciou a tak ďalej a tak ďalej. To je motivácia štátu aby sa Slováci zo zahraničia vrátili a neodchádzali do zahraničia .Vidina slabých zárobkov, podnikateľskej byrokracie, slabého či žiadneho dôchodku .

(Toto je môj názor na základe 15 ročného sledovania pracovného trhu. Možno mylný ,ale 30 rokov žiadna vláda nerobila nič pre zmenu a prichádzame nad priepasť a je otázka času kedy si na jej dne rozbijeme držku všetci .)

SOCIÁLNA POLITIKA TOHTO ŠTÁTU JE VÄČŠINOU VIAZANÁ NA FINANČNE NEKRYTÉ OPATRENIA , KTORÉ ZVYŠUJÚ DEFICIT VEREJNÝCH FINANCIÍ ALEBO ZDAŇOVANIE (ZDIERANIE) PRACUJÚCICH .

autor Branislav Hronec

Politika rovnosti:

12.04.2024

Názov článku je Sen ideálneho štátu ,v slovenskom ponímaní je to to, v čom sú si naši politici rovný . Rovnosť slovenskej politickej scény je v jednom jedinom: KLAMSTVO. Rozmeňme si to na drobné . Posledné voľby mi pomohli presne pomenovať slovenské voľby a ich možnosti . VOLIŤ TOHO ČI ONOHO, JE AKO SA ROZHODNÚŤ ČI SI DOM PODPÁLIM,ALEBO VYTOPÍM . LEPŠIA VOĽBA [...]

Korupcia

02.03.2024

BLOG, NÁZOR ČI ÚVAHA Korupcia je na Slovensku dlhodobým problémom. Je to problém nekončiaci, ktorý prežil komunistický režim, prechodné obdobie rozdelenia ČSSR a pokračuje celým obdobím samostatného Slovenska. Jediné, čo sa na korupcii zmenilo, je jej model, ale podstata je rovnaká. Vždy je to nejaká neoprávnená výhoda či už finančná, alebo právna pre „nášho [...]

Polarizácia spoločnosti.

13.11.2023

Súčasný stav spoločnosti a politiky je spojený s nenávisťou . (Lebo Fico , Lebo Matovič , Lebo Čaputová) . Každý hľadá vinníka našej biedy, každý hľadá verejného nepriateľa číslo jeden, na koho zvalí všetko zlé . Politici to využívajú nato, aby v prvom rade skryli svoju neschopnosť riešiť problémy nášho štátu a občanov samotných . Aby sa dostali k bezbrehej [...]

Obit Buell Pulitzers

Sekundy paľby na Reagana sa podobali na streľbu proti Ficovi. Atentáty na svetoznámych lídrov: kto prežil a koho zabili?

16.05.2024 20:35

Podobne ako na Roberta Fica aj na Ronalda Reagana si páchateľ počkal pred budovou. Aj vtedy ochranka nedokázala zabrániť atentátu.

juraj c. strelec

Policajné hliadky a šokovaní susedia. Čo hovoria o atentátnikovi na Fica ľudia, ktorí ho poznajú

16.05.2024 20:00

Podľa zistení Pravdy amatérsky básnik z Levíc, ktorý päťkrát vystrelil na premiéra, svojím konaním poriadne zaskočil nielen svojich známych, ale aj rodinných príslušníkov.

drogy, metamfetamín, Sinaloa

Španielska polícia zhabala 1,8 tony metamfetamínu mexického kartelu Sinaloa

16.05.2024 19:07

Ide o historicky najväčšie zachytenie metamfetamínu v Španielsku a druhé najväčšie v Európe.

Čaputová, Pellegrini, Fico, vyhlásenie, atentát

Atentát ako dôsledok polarizácie? Nájdeme cestu k upokojeniu a nie k zhoršeniu situácie?

16.05.2024 19:00

Najvyšší čas zatiahnuť ručnú brzdu. Atentát na premiéra Roberta Fica otriasol spoločnosťou a jej súdržnosťou. Bude to pre nás budíčkom? Upokojujme napätie slušným dialógom.

branislavhronec

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6277x
Priemerná čítanosť článkov: 1569x

Autor blogu

Kategórie